ПАВЛИКЕНИ ИНФО

Информационият център на Павликени

„Творците на Павликени” – среща с Мартин Петров

( 1 Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Мартин Петров е завършил иконография във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Изработва икони, портрети, пейзажи, карикатури, графики, работи и в областта на живописта. През 2000 година е участвал в изложба в Полския културен център – гр. София, със съдействието на Община Павликени и Обл. Велико Търново, в лицето на Областната управителка – г-жа Пенка Томова Русева. Изработил е стенописите на камбанарията на църквата в нашия град -„Успение Богородично”, Проскинитарийната икона  „Богородица с Младенеца” и стенописа на патронната икона на фасадата на храма.Член е на църковното настоятелство в Павликени. Изработвал е стенописите в детската градина в с. Батак, училището в с. Върбовка и стенописите в пет заведения на Павликени. Като студент е участвал и в изработката на стенописите на църквата в гр. Мадан. Мартин е подизпълнител в проекта на арх. Ненов за изграждането на мемориала на Светите Равноапостоли Петър и Павел. Мартин излага свои произведения в галерията, за която писахме преди време – тя е постоянна изложбена зала. Много негови творби украсяват домове из цяла Европа, тъй като той се занимава и с частни поръчки за изработка на художествени произведения.

 

Преди години в Павликени беше създаден проект за построяване на Дом на покойника с параклис в гробищния парк. По определени причини, този проект не беше реализиран до днес, но скоро ще започне работа по него. Двете апсии са изработени от Мартин и в момента се съхраняват в Община Павликени. Едната е Разпятие Христово, а другата е сцената „Поклонение на жертвеника”, на която са изобразени Божията майка, Св. Йоан Златоуст, Св. Никола, Св. Василий Велики, Св. Кирил Александрийски, Св. Атанасий Александрийски и Св. Григорий Богослов.

 

 

www.Pavlikeni.info пожелава на Мартин Петров много лично щастие и професионални успехи.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Сайта не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон. С публикуването на коментар, Вие се съгласявате с Правила за публикуване на коментари!


Защитен код
Обнови

ПЛАТЕНА РЕКЛАМА

terracredit