ПАВЛИКЕНИ ИНФО

Информационият център на Павликени

„Творците на Павликени” – среща с Марин Флоров

( 0 Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Марин Флоров е скулптор, роден в с. Черквица, обл. Плевен. От 1973г. живее и твори в Павликени. Завършил е скулптура във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Той е бил три години учител в СОУ „Бачо Киро” и ОУ „Климент Охридски” – гр. Павликени. От 1976 г. до днес г-н Флоров работи в НЧ „Братство”. През десетките години на своята работа той е участвал в окръжни, регионални и национални изложби. Работил и в областта на живописта и графиката.. Неговата скулптура „Българка”, която е изработил в средата на 80-те години и до днес украсява детския отдел на библиотеката в Павликени. Други негови творби се намират в Историческия музей на града, Окръжния музей в гр. Велико Търново, училището в Гурково и в частни галерии. През 1976 г. е изработил паметника, посветен на загиналите в Априлското въстание, който се намира зад Летния театър в Павликени. Марин Флоров е участвал в международен симпозиум по скулптура „Росица 2003”, „Росица 2004” и  „Росица 2005”. Работил е с десетки ученици, една от които е Анита Хичева. Тя е една от десетте таланта от цял свят, която печели награда в „Асамблея на мира” през 1988 г. На Национален конкурс „Дайте НАДЕЖДА на бежанците в България”, организиран по случай Световния ден на бежанците на 20 юни 2006 година негови ученици са взели участие, а Павлета Георгиева е спечелила първо място. В резултат на упоритата работа на г-н Флоров в кръжока по рисуване, 14 негови възпитаници са завършили висше образование по специалностите “скулптура”, “живопис”,  “дизайн”, “иконография” и “плакат”, а 15 деца са завършили средно-специално образование специалност  “дърворезба”, “ вътрешен дизайн “  и др. Неговите възпитаници излагат свои картини във фоайето на НЧ „Братство” – Павликени преди всички големи празници – Баба Марта, 8-ми март, Великден, 24 май, Ден на будителите, Коледа и много други.

Марин Флоров се занимава и с художествено оформление на сцената при тържества, пространствено-художествено оформление на площада, свързано с Общински празници и градски мероприятия.

www.Pavlikeni.info пожелава на г-н Флоров още много години творчески успехи и лично щастие!
За повече снимки, моля натиснете "Продължава..."

 

Добави коментар

Сайта не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон. С публикуването на коментар, Вие се съгласявате с Правила за публикуване на коментари!


Защитен код
Обнови

ПЛАТЕНА РЕКЛАМА

terracredit