ПАВЛИКЕНИ ИНФО

Информационият център на Павликени

Творците на Павликени – среща с Цончо Балканджиев

( 4 Votes )
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 

Цончо Балканджиев е роден на 27.05.1953 г. в Павликени, област Велико Търново. След завършване на средното си образование продължава обучението си в Учителския институт в Дупница през 1975 – 1977г. по специалността Педагогика на Изобразителното изкуство и Трудовото обучение. През 1978 година е започнал да работи като учител по изобразително изкуство в СОУ "Бачо Киро"- Павликени.
Още в далечната 1967г., когато е бил едва на 13 години, по инициатива на своя баща, започва да събира книги по фотография и сам се е потопил в тайнствения свят на това изкуство. В продължение на 20 години е събрал над 100 книги за фотографията и се е убедил, че това е свят на „откривателска дейност”. Първият фотоапарат, който си е купил е бил „Смяна 6”, а през 1985г., когато е бил в Прага е купил и своя първи апарат за цветни снимки. Сериозните си занимания с фотография започва през 1977 година. Изявите му бързо го налагат като име във фотографските среди. А предпочитанията му към портрета и пейзажа открояват неговата творческа индивидуалност. През 1984 година е удостоен със званието "Фотограф-художник" и успехите не закъсняват.
През 1985 година е отличен с голямата награда на Общинския народен съвет за участие във фотопленер "Велико Търново". Следващата година идва и първото международно признание - трета и четвърта награда от фотоконкурса "Цайс практика" - Берлин. През 1989 г. получава отново отличия от този международен конкурс. Осмият национален фотопленер "Долината на розите" стартира от 03.06.2008г. В него участие взеха 10 фотографи, сред които и Цончо Балканджиев. Поредицата от участия в различни фотографски инициативи е голяма - международен фотопленер в Латвия, салони за художествена фотография в Германия, Полша, Русия, Франция, Италия, Турция, Румъния. Участвал е в изложба в Рига, посветена на 100 години от изобретяването на фотографията.                                                                                                                                                                Повече от 20 години сътрудничи на много български вестници и списания. Негови работи са премирани на национални фото изяви. Автор е на повече от 10 самостоятелни изложби на художествена фотография. Работи с филмова диапозитивна лента.
Днес Цончо Балканджиев е утвърдено име и символ на професионализъм. Снимал е голяма част от България, а снимките спират дъха. Случвало се е да стои 4-5 часа на една място за да се получи подходящата светлина за една снимка. Многократно посещава едно и също място, в различни сезони и в различна част на деня, за да направи снимка в „подходящото време на точното място”.  Разбира се късметът също може да ти се усмихне и условията за снимка да са подходящи и в момента, когато видиш обекта. За две години е изминал над 84 000 км. из България в „преследване” на перфектните пейзажи. Стоял е на ръба на скала, спал е на палатка, правил е дълги преходи из планините…стотици часове труд и … снимки, които се разглеждат за броени минути,….но остават в съзнанието ни с години.www.Pavlikeni.info изказва благодарност на Цончо Балканджиев за оказаната помощ при изготвянето на материала! С пожелания за още много години творчески успехи!

Снимков материал – личен архив на г-н Балканджиев и photo-forum.net

 

Коментари 

 
0 #3 BestSergio 2018-11-11 02:00
I have noticed you don't monetize your site, don't waste your traffic, you can earn extra
bucks every month. You can use the best adsense alternative for any type of
website (they approve all websites), for more info simply search in gooogle: boorfe's tips monetize your website
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #2 az 2011-02-05 09:58
:lol: :lol: :lol: дааа, а този сайт не само, че е извън интернет, ами дори е в друго измерение...зверски умен си, пич! :lol: :lol: :lol:
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #1 Ivelin Kostov 2011-02-04 23:00
v internet gi ima sy6tite snimki :-*
Цитиране | Докладвай на администратор
 

Добави коментар

Сайта не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон. С публикуването на коментар, Вие се съгласявате с Правила за публикуване на коментари!


Защитен код
Обнови

ПЛАТЕНА РЕКЛАМА

terracredit