ПАВЛИКЕНИ ИНФО

Информационият център на Павликени

Творците на Павликени – среща с Цончо Балканджиев

( 4 Votes )
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 

Цончо Балканджиев е роден на 27.05.1953 г. в Павликени, област Велико Търново. След завършване на средното си образование продължава обучението си в Учителския институт в Дупница през 1975 – 1977г. по специалността Педагогика на Изобразителното изкуство и Трудовото обучение. През 1978 година е започнал да работи като учител по изобразително изкуство в СОУ "Бачо Киро"- Павликени.
Още в далечната 1967г., когато е бил едва на 13 години, по инициатива на своя баща, започва да събира книги по фотография и сам се е потопил в тайнствения свят на това изкуство. В продължение на 20 години е събрал над 100 книги за фотографията и се е убедил, че това е свят на „откривателска дейност”. Първият фотоапарат, който си е купил е бил „Смяна 6”, а през 1985г., когато е бил в Прага е купил и своя първи апарат за цветни снимки. Сериозните си занимания с фотография започва през 1977 година. Изявите му бързо го налагат като име във фотографските среди. А предпочитанията му към портрета и пейзажа открояват неговата творческа индивидуалност. През 1984 година е удостоен със званието "Фотограф-художник" и успехите не закъсняват.
През 1985 година е отличен с голямата награда на Общинския народен съвет за участие във фотопленер "Велико Търново". Следващата година идва и първото международно признание - трета и четвърта награда от фотоконкурса "Цайс практика" - Берлин. През 1989 г. получава отново отличия от този международен конкурс. Осмият национален фотопленер "Долината на розите" стартира от 03.06.2008г. В него участие взеха 10 фотографи, сред които и Цончо Балканджиев. Поредицата от участия в различни фотографски инициативи е голяма - международен фотопленер в Латвия, салони за художествена фотография в Германия, Полша, Русия, Франция, Италия, Турция, Румъния. Участвал е в изложба в Рига, посветена на 100 години от изобретяването на фотографията.                                                                                                                                                                Повече от 20 години сътрудничи на много български вестници и списания. Негови работи са премирани на национални фото изяви. Автор е на повече от 10 самостоятелни изложби на художествена фотография. Работи с филмова диапозитивна лента.
Днес Цончо Балканджиев е утвърдено име и символ на професионализъм. Снимал е голяма част от България, а снимките спират дъха. Случвало се е да стои 4-5 часа на една място за да се получи подходящата светлина за една снимка. Многократно посещава едно и също място, в различни сезони и в различна част на деня, за да направи снимка в „подходящото време на точното място”.  Разбира се късметът също може да ти се усмихне и условията за снимка да са подходящи и в момента, когато видиш обекта. За две години е изминал над 84 000 км. из България в „преследване” на перфектните пейзажи. Стоял е на ръба на скала, спал е на палатка, правил е дълги преходи из планините…стотици часове труд и … снимки, които се разглеждат за броени минути,….но остават в съзнанието ни с години.www.Pavlikeni.info изказва благодарност на Цончо Балканджиев за оказаната помощ при изготвянето на материала! С пожелания за още много години творчески успехи!

Снимков материал – личен архив на г-н Балканджиев и photo-forum.net

 

Коментари 

 
0 #2 az 2011-02-05 09:58
:lol: :lol: :lol: дааа, а този сайт не само, че е извън интернет, ами дори е в друго измерение...зверски умен си, пич! :lol: :lol: :lol:
Цитиране | Докладвай на администратор
 
 
0 #1 Ivelin Kostov 2011-02-04 23:00
v internet gi ima sy6tite snimki :-*
Цитиране | Докладвай на администратор
 

Добави коментар

Сайта не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон. С публикуването на коментар, Вие се съгласявате с Правила за публикуване на коментари!


Защитен код
Обнови

ПЛАТЕНА РЕКЛАМА

terracredit