ПАВЛИКЕНИ ИНФО

Информационият център на Павликени

Творците на Павликени

Апаши задигнаха 3000 лева от товарен бус в Павликени

( 1 Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Криминалисти разследват кражбата на 3000 лева от товарен бус в Павликени. Престъплението било извършено в понеделник вечерта на улица “Христо Ботев” в града. 51-годишният шофьор на бус “Мерцедес Спринтер” извършвал доставки на стоки и държал чантата с оборотните пари на седалката до себе си. Докато изпълнявал поредния курс, усетил, че задната му гума е спукана. Отбил от платното, за да я смени. Тъй като бил близо до возилото, оставил вратите отключени и прозорците – спуснати. Докато се суетял около гумата, неизвестен апаш незабелязано се пресегнал през отворения прозорец, грабнал чантата с парите и изчезнал. Когато шофьорът влязъл в кабината, видял, че чантата я няма. Незабавно подал сигнал в полицията и по случая било образувано досъдебно производство. Криминалистите издирват апаша, като не изключват версията гумата да е била спукана умишлено, а бусът – проследен.
Двама бяха задържани от полицията, след като задигнали 300 килограма поцинкована ламарина. Около 15 часа в понеделник полицаи спрели за проверка бус “Форд Транзит” в района на с. Вонеща вода. В карго отделението открили парчета ламарина, а водачът и спътниците му започнали да увъртат, когато униформените започнали да ги разпитват за товара. След проведено разследване се оказало, че ламарината е била открадната от сградата на почивна база във Вонеща вода. Шофьорът на буса А. А. (29 г.) и спътниците му А. Д. (34 г.) и З. Б. (35 г.) били задържани за срок от 24 часа. И тримата са от В. Търново, известни са на полицията и са осъждани. При последваща проверка се оказало, че само няколко часа преди залавянето им,те са предали около 800 кг поцинкована ламарина в пункт за изкупуване на черни и цветни метали в старата столица. Срещу мъжете е образувано бързо производство.

Източник: dnesbg.com

 

Съдиите си направиха отвод по делото...

( 1 Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Според информация на в-к "Янтра днес" всички съдии в Районен съд Павликени са направили отвод по делото за хулиганство на 28-годишният ром Златко Златков с прякор Кубата. Същият в нетрезво състояние се е държал грубо с управителя на заведение в града. За този случай ви информира и нашият сайт и с това предизвикахме коментари по повод растящото етническо напрежение в града ни. Причината за кардиналното решение на магистратите е провокативна дописка, публикувана във великотърновски вестник. В хода на разследването между подсъдимия и прокуратурата е било подписано споразумение. Според него Златков трябвало да бъде осъден на 5 месеца лишаване от свобода условно, при тригодишен изпитателен срок. Още преди да бъде внесено в съда за одобряване, регионална медия е публикувала информация, че същият е осъден със същото наказание, упоменато в споразумението. Освен това в информацията е обяснено, че заради нищожното наказание в града се подготвят брожения.
“Подобни публикации освен че са непроверени и неверни пречат на работата на съда. По този начин медиите се опитват да оказват натиск върху решението на магистратите”, е казала председателят на съда Евелина Карагенова. В знак на протест всички магистрати са си подали отвод по делото. Предстои председателят на Окръжен съд - В. Търново Даниел Минов да определи на чия подсъдност да бъде разпределено то.
По информация на наши читатели, Александър Недков - управител на "Виенски салон" вече не е наемател на заведението...  

Използвани са материали от http://www.dnesbg.com

 

Творците на Павликени – среща с Цончо Балканджиев

( 4 Votes )
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 

Цончо Балканджиев е роден на 27.05.1953 г. в Павликени, област Велико Търново. След завършване на средното си образование продължава обучението си в Учителския институт в Дупница през 1975 – 1977г. по специалността Педагогика на Изобразителното изкуство и Трудовото обучение. През 1978 година е започнал да работи като учител по изобразително изкуство в СОУ "Бачо Киро"- Павликени.
Още в далечната 1967г., когато е бил едва на 13 години, по инициатива на своя баща, започва да събира книги по фотография и сам се е потопил в тайнствения свят на това изкуство. В продължение на 20 години е събрал над 100 книги за фотографията и се е убедил, че това е свят на „откривателска дейност”. Първият фотоапарат, който си е купил е бил „Смяна 6”, а през 1985г., когато е бил в Прага е купил и своя първи апарат за цветни снимки. Сериозните си занимания с фотография започва през 1977 година. Изявите му бързо го налагат като име във фотографските среди. А предпочитанията му към портрета и пейзажа открояват неговата творческа индивидуалност. През 1984 година е удостоен със званието "Фотограф-художник" и успехите не закъсняват.
През 1985 година е отличен с голямата награда на Общинския народен съвет за участие във фотопленер "Велико Търново". Следващата година идва и първото международно признание - трета и четвърта награда от фотоконкурса "Цайс практика" - Берлин. През 1989 г. получава отново отличия от този международен конкурс. Осмият национален фотопленер "Долината на розите" стартира от 03.06.2008г. В него участие взеха 10 фотографи, сред които и Цончо Балканджиев. Поредицата от участия в различни фотографски инициативи е голяма - международен фотопленер в Латвия, салони за художествена фотография в Германия, Полша, Русия, Франция, Италия, Турция, Румъния. Участвал е в изложба в Рига, посветена на 100 години от изобретяването на фотографията.                                                                                                                                                                Повече от 20 години сътрудничи на много български вестници и списания. Негови работи са премирани на национални фото изяви. Автор е на повече от 10 самостоятелни изложби на художествена фотография. Работи с филмова диапозитивна лента.
Днес Цончо Балканджиев е утвърдено име и символ на професионализъм. Снимал е голяма част от България, а снимките спират дъха. Случвало се е да стои 4-5 часа на една място за да се получи подходящата светлина за една снимка. Многократно посещава едно и също място, в различни сезони и в различна част на деня, за да направи снимка в „подходящото време на точното място”.  Разбира се късметът също може да ти се усмихне и условията за снимка да са подходящи и в момента, когато видиш обекта. За две години е изминал над 84 000 км. из България в „преследване” на перфектните пейзажи. Стоял е на ръба на скала, спал е на палатка, правил е дълги преходи из планините…стотици часове труд и … снимки, които се разглеждат за броени минути,….но остават в съзнанието ни с години.www.Pavlikeni.info изказва благодарност на Цончо Балканджиев за оказаната помощ при изготвянето на материала! С пожелания за още много години творчески успехи!

Снимков материал – личен архив на г-н Балканджиев и photo-forum.net

 

„Творците на Павликени” – среща с Марин Флоров

( 0 Votes )

Марин Флоров е скулптор, роден в с. Черквица, обл. Плевен. От 1973г. живее и твори в Павликени. Завършил е скулптура във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Той е бил три години учител в СОУ „Бачо Киро” и ОУ „Климент Охридски” – гр. Павликени. От 1976 г. до днес г-н Флоров работи в НЧ „Братство”. През десетките години на своята работа той е участвал в окръжни, регионални и национални изложби. Работил и в областта на живописта и графиката.. Неговата скулптура „Българка”, която е изработил в средата на 80-те години и до днес украсява детския отдел на библиотеката в Павликени. Други негови творби се намират в Историческия музей на града, Окръжния музей в гр. Велико Търново, училището в Гурково и в частни галерии. През 1976 г. е изработил паметника, посветен на загиналите в Априлското въстание, който се намира зад Летния театър в Павликени. Марин Флоров е участвал в международен симпозиум по скулптура „Росица 2003”, „Росица 2004” и  „Росица 2005”. Работил е с десетки ученици, една от които е Анита Хичева. Тя е една от десетте таланта от цял свят, която печели награда в „Асамблея на мира” през 1988 г. На Национален конкурс „Дайте НАДЕЖДА на бежанците в България”, организиран по случай Световния ден на бежанците на 20 юни 2006 година негови ученици са взели участие, а Павлета Георгиева е спечелила първо място. В резултат на упоритата работа на г-н Флоров в кръжока по рисуване, 14 негови възпитаници са завършили висше образование по специалностите “скулптура”, “живопис”,  “дизайн”, “иконография” и “плакат”, а 15 деца са завършили средно-специално образование специалност  “дърворезба”, “ вътрешен дизайн “  и др. Неговите възпитаници излагат свои картини във фоайето на НЧ „Братство” – Павликени преди всички големи празници – Баба Марта, 8-ми март, Великден, 24 май, Ден на будителите, Коледа и много други.

Марин Флоров се занимава и с художествено оформление на сцената при тържества, пространствено-художествено оформление на площада, свързано с Общински празници и градски мероприятия.

www.Pavlikeni.info пожелава на г-н Флоров още много години творчески успехи и лично щастие!
За повече снимки, моля натиснете "Продължава..."

 

„Творците на Павликени” – среща с Мартин Петров

( 1 Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

Мартин Петров е завършил иконография във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Изработва икони, портрети, пейзажи, карикатури, графики, работи и в областта на живописта. През 2000 година е участвал в изложба в Полския културен център – гр. София, със съдействието на Община Павликени и Обл. Велико Търново, в лицето на Областната управителка – г-жа Пенка Томова Русева. Изработил е стенописите на камбанарията на църквата в нашия град -„Успение Богородично”, Проскинитарийната икона  „Богородица с Младенеца” и стенописа на патронната икона на фасадата на храма.Член е на църковното настоятелство в Павликени. Изработвал е стенописите в детската градина в с. Батак, училището в с. Върбовка и стенописите в пет заведения на Павликени. Като студент е участвал и в изработката на стенописите на църквата в гр. Мадан. Мартин е подизпълнител в проекта на арх. Ненов за изграждането на мемориала на Светите Равноапостоли Петър и Павел. Мартин излага свои произведения в галерията, за която писахме преди време – тя е постоянна изложбена зала. Много негови творби украсяват домове из цяла Европа, тъй като той се занимава и с частни поръчки за изработка на художествени произведения.

 

Преди години в Павликени беше създаден проект за построяване на Дом на покойника с параклис в гробищния парк. По определени причини, този проект не беше реализиран до днес, но скоро ще започне работа по него. Двете апсии са изработени от Мартин и в момента се съхраняват в Община Павликени. Едната е Разпятие Христово, а другата е сцената „Поклонение на жертвеника”, на която са изобразени Божията майка, Св. Йоан Златоуст, Св. Никола, Св. Василий Велики, Св. Кирил Александрийски, Св. Атанасий Александрийски и Св. Григорий Богослов.

 

 

www.Pavlikeni.info пожелава на Мартин Петров много лично щастие и професионални успехи.

 

 

 

 

 
Страница 1 от 2

ПЛАТЕНА РЕКЛАМА

terracredit