ПАВЛИКЕНИ ИНФО

Информационият център на Павликени

Ечемикът е прибран, изостава жътвата при пшеницата

( 0 Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

418 КГ/ДКА Е СРЕДНИЯТ ДОБИВ ПРИ ЕЧЕМИКА, КОЙТО ВЕЧЕ Е ПРИБРАН В ЦЯЛАТА ОБЛАСТ. Реколтирани са 105 463 дка, а добивите са над 44 тона зърно. Най-високи добиви има в общините Павликени – 455 кг/дка, Стражица и Горна Оряховица – 430 кг, и Полски Тръмбеш – 410 кг/дка. При рапицата, която е почти напълно прибрана, средните добиви са 260 кг/дка.
Заради падналите преди седмица дъждове в региона пшеницата във Великотърновска област е прибрана едва наполовина. От общо засетите 692 069 дка са реколтирани 380 170 дка, като към момента средните добиви все още са добри – 463 кг/дка, а зърното е с много добри качества. Очаква се при стопаните, които не успяха да приберат реколтата по-рано, да има по-ниски добиви, което ще се отрази и на средните стойности за областта. Все още се бави прибирането на житото в общините Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов, както в Стражица, където по традиция жътвата започва по-късно от останалите общини. Сред първенците по прибрана реколта е община Павликени, която е приключила на 80% с жътвата.
При земеделците, които успяха да приберат навреме тазгодишната реколта, е кооперацията в Поликраище, където жътвата приключи още в края на юни. Там са и едни от най-добрите резултати - 630 кг/дка пшеница и 520 кг/дка ечемик. Напълно приключи жътвата и частната земеделска кооперация „Плодородие - 95“ в село Никюп точно преди проливните дъждове, които наводниха нивите в региона. „Тази година отново имаме високи добиви – 508 кг/дка при пшеницата и 488 кг/дка от ечемика, а при рапицата добивите са 250 кг/дка. Прибрахме общо 2 хил. тона пшеница, 700 т ечемик и 300 тона рапица“, каза председателят на кооперацията Николай Николов. Все още не са ясни цените за изкупуване на житото, но земеделските производители се надяват на по-добри цени, макар предварителните прогнози да са с около 25 - 30% по-ниски. „Качеството на пшеницата е много добро и затова под 350 лв. за тон няма да продаваме. Ако трябва, ще държим зърното на склад, но няма да го продадем на по-ниска цена. В момента ечемика го даваме на 340 лв. за тон, като средната цена върви между 290 – 300 лв. Но разчитаме, че заради доброто качество на зърното ще имаме и по-добри цени“, каза още Николай Николов.

Източник: borbabg.com

 

Добави коментар

Сайта не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон. С публикуването на коментар, Вие се съгласявате с Правила за публикуване на коментари!


Защитен код
Обнови

ПЛАТЕНА РЕКЛАМА

terracredit