ПАВЛИКЕНИ ИНФО

Информационият център на Павликени

До 1000 лв. стига декар земеделска земя в П. Тръмбеш и Свищов

( 0 Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

В момента пазарът на земеделските имоти е динамичен и добър, затова и цените са динамични, казва Ралица Керанова, шеф на агенция “Агро имоти” във В. Търново. До 1000 лв. стига декар нива в П. Тръмбеш и Свищов, а арендатори, фондове и частни инвеститори пренасочват своите капитали в аргарния сектор и търсят възвръщаемост.
Самите цени на земята в някои райони на областта се покачват, в други спадат, а трети са в застой, отчита Керанова. В зависимост от сезона, търсенето и предлагането варира, но независимо от това пазарът си остава стабилен последните няколко години. Сега в периода след жътва продажбите са най-активни.
До 1000 лв. може да стигне декар земя и в Павликени, по селата цената е между 550 – 850 лв., коментира Керанова. В Стражица продажбите варират около 500 – 550 лв. за декар. В Елена почти няма продажби, тъй като районът е планински, а купувачите търсят предимно ниви за обработване. Обикновено най-скъпите земи са втора, трета и четвърта категория и много рядко декар нива може да бъде продадена над 1000 лв.
В момента търсенето на земеделска земя е по-голямо от предлагането, казва шефката на агроагенцията. Рядко се срещат комасирани парцели, повече се предлагат по-малки парчета. Купувачите почти не се интересуват дали районът е комуникативен, а има и инвеститори, които купуват земя, за да я дадат под аренда.
През 2006, 2007 и 2008 г. също имаше добър пазар на земята и повече сделки, след това за няколко години продажбите замират. От 2011 г. отново има раздвижване, коментира Керанова

Източник: dnesbg.com

 

Добави коментар

Сайта не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон. С публикуването на коментар, Вие се съгласявате с Правила за публикуване на коментари!


Защитен код
Обнови

ПЛАТЕНА РЕКЛАМА

terracredit