ПАВЛИКЕНИ ИНФО

Информационият център на Павликени

Готвят храна на 150 хил. кокошки в „Хайпро” - Павликени, за да снасят по 4 млн. яйца месечно

( 1 Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

4.5 млн. инвестиции и нови работни места планират холандците братя Ван Лейвен

ПО 4 МЛН. ЯЙЦА СНАСЯТ МЕСЕЧНО 150-ТЕ ХИЛЯДИ ЩАСТЛИВИ КОКОШКИ, които се отглеждат в павликенската фирма „Хайпро”. Условията на птиците чувствително надминават тези, които са по европейските изисквания за щастливи носачки, разказва Ерик ван Лейвен, който заедно с брат му Джек са собственици на компанията, и допълва, че единствено тук от целия Балкански полуостров храната, която поемат пернатите, се... готви. „Става дума за специални термични обработки на продуктите, които убиват всички паразити и бактерии и така се получава стерилна храна. Именно това води и до по-високите резултати. Всички други дават сурова”, обяснява пред наш екип Ерик.
За да са „щастливи”, павликенските кокошки разполагат с много по-широки клетки със специални покрития, пият от автоматични поилки и имат като екстра даже климатици.
Тази година братята планират инвестиция от над 4.5 млн. лв., за да увеличат капацитета си с още 120 хил. кокошки, което ще ги направи фаворити в сектора на европейско ниво. Вложението ще осигури и поне още 10-15 нови работни места. В момента един от основните работодатели в Павликени поддържа персонал от почти 60 човека.
ПРЕДПРИЯТИЕТО „ХАЙПРО” БУКВАЛНО Е ПРЕНЕСЕНО ОТ ХОЛАНДИЯ ПРЕЗ 1997 Г. Братя Ван Лейвен изнасят от страната си цялото оборудване и го монтират в Павликени.
„Бизнесът ни е със стари семейни традиции. Дядо ми го стартира в началото на 30-те години на миналия век в град Неймеген - Централна Холандия. После го наследява баща ни, а ние го поехме от него. В Холандия обаче нямаше достатъчно суровини и решихме да инвестираме в България, която е с доказани традиции в областта на земеделието и отношението на хората към земята е пословично”, обяснява Ерик ван Лейвен. Изискването за щастливи кокошки е намалило малко капацитета на „Хайпро”, но с умелата инвестиционна програма братята се надяват още тази година да го удвоят.

Източник: borbabg.com

 

Добави коментар

Сайта не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон. С публикуването на коментар, Вие се съгласявате с Правила за публикуване на коментари!


Защитен код
Обнови

ПЛАТЕНА РЕКЛАМА

terracredit