ПАВЛИКЕНИ ИНФО

Информационият център на Павликени

34 златни и рубинени сватби вдигнаха в Павликени

( 0 Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

34 двойки от Павликени празнуваха заедно златните си и рубинени сватби. Възрастните хора отново се врекоха във вярност, някой от тях след 40, а други след 50 години брак. Всички семейства бяха посрещнати от кмета на града инж. Емануил Манолов в ритуалната зала на общината под звуците на Менделсон и с пита и мед за сладък и дълъг живот. Семействата преминаха по килим от розови листа, а първите, влезли в заведението, запалиха сватбения огън.
Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов приветства всички, които са запазили обичта си жива. Той им пожелава любовта да не ги напуска, за да е пълноценен животът им, а ако има нещо по-ценно от любовта, по-скъпо от щастието и по-важно от здравето, то да бъде тяхно. 18-те двойки, които са сключили брак през 1963 г. и 16-те, които са се венчали през 1953 г., се подписаха под специалните свидетелства за златни и рубинени сватби, които администрацията бе подготвила. Първи ритуала извършиха семейство Марийка и Борис Георгиеви, които подписаха специалното свидетелство.
В този важен и вълнуващ момент семейните двойки слушаха и рецитал на Ганчо Александров, който ги трогна със стихове от световната любовна лирика.
Сред семействата, отпразнували златна сватба, бяха и Ангелина и Венцислав Георгиеви. Спомнят си, че се запознали във Велико Търново на празника на младия избирател. Ангелина била студентка, а Венцислав тъкмо бил завършил за инженер в Русе. Възрастната двойка разказва, че след половин век заедно все още се обичат. Успяхме да запазим семейството си с доверие и разбирателство, споделя 71-годишната Ангелина, която дълги години е работила като начален учител. Бурите в семейния живот са успели да преодолеят с вяра. В момента са пенсионери и живеят в семейната си къща в павликенското село Лесичери. Имат син и дъщеря, които имат свои семейства. Радват се и на четирите си внучки, за които казват, че са най-голямото им богатство. Никой не командва вкъщи, двама се разбираме и планираме нещата заедно, разказва Ангелина. И ако трябва и днес да избират пак, биха се избрали един друг.
Андрейка и Димитър Димитрови пък са женени от 40 години, запознали се още като ученици. Тя е на 60 г., а той с три години по-голям. Андрейка дълги години работи в пощата в Павликени, била е на различни служби и целият град я знае. Съпругът й в момента е безработен. Споделят, че тайната на дългия им брак се крие в разбирателството и уважението един към друг. Съпрузите имат син и дъщеря и се радват на двама внуци. Заедно са успели да преодолеят и загубата на първото си дете, което си отишло след дълго боледуване, предизвикано от сериозна уплаха.
Всяко семейство получи и подарък от кмета – златен медальон, реплика на Дубровнишката Богородица, изработено от бижутера Константин Костов за дамите, и ключодържател с герба на Павликени за господата, на който те да сложат ключа, с които преди години са заключили сърцето на любимата си. Празнична торта за юбилярите бе подготвила за юбилярите Милка Христова, депутатът от “Коалиция за България”. Празникът продължи с песни и хора в местен ресторант, където бяха поканени и близките на двойките.

Източник: dnesbg.com

 

Добави коментар

Сайта не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон. С публикуването на коментар, Вие се съгласявате с Правила за публикуване на коментари!


Защитен код
Обнови

ПЛАТЕНА РЕКЛАМА

terracredit