ПАВЛИКЕНИ ИНФО

Информационият център на Павликени

Откриха четвъртия международен фотосалон “Музика в обектива”

( 0 Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Снимки на 49 автори от 21 страни могат да видят посетителите

За четвърта поредна есен Павликени стана домакин на международния фотографски салон “Музика в обектива” под егидата на FIAP и с активното съдействие на кмета на община Павликени инж. Емануил Манолов. Изложбата с избраните за участие в салона фотографии беше подредена в обновеното наскоро горно фоайе на народно читалище “Братство 1884”. Тя беше открита от инж. Манолов, който заяви, че общината няма да жали усилия за повишаване авторитета на тази проява.
Председателят на Българската фотографска академия Явор Попов съобщи, че желание за участие са регистрирали 68 автори от 23 страни от цял свят, като са кандидатствали с общо 574 снимки по темата.
Жури от специалисти под председателството на големия павликенски фотограф художник и носител на престижното звание “Артист на FIAP” Петко Йончев е имало не леката задача да извърши селекция и да допусне най-качествените творби до участие в салона. Така посетителите на изложбата можаха да видят 155 класни фотографии на 49 автори от 21 страни. Представените снимки се състезаваха в три жанра: единична, серийна и експериментална фотография.
Златен медал на FIAP в раздел единична фотография получи Фатих Балкан от Турция, който стана носител и на специална грамота за най-добре представил се автор. В същия раздел сребърен медал получи Десислава Игнатова, България, бронз – за Хасан Муради, Турция. Фотографи от Белгия и Англия бяха удостоени с почетни грамоти.
В раздел серийна фотография със златен медал бяха отличени работите на Артин Шахбазян, България, със сребърен – на Нийл Моън от Англия, и със бронз – на Джиню Чао от Китай. Тук почетни дипломи бяха дадени на представители от Турция и България
Росен Тошев, България, получи златен медал в раздел експериментална фотография за серията “Бременски музиканти”. Сребърният медал беше за фотографа Сантяго Чолиз от Испания, а бронзовият – за Джим Дънкан от Англия. В този раздел с почетни дипломи бяха отличени работи на представители от Кипър и Шри Ланка.
За голямо удоволствие на многобройната павликенска публика председателят на Българската фотографска академия “Янка Кюркчиева” фотограф художник Явор Попов обяви, че FIAP присъжда високото звание за майсторска фотография “Артист на FIAP” на павликенския фотограф художник Цончо Балканджиев, един от авторите на най-красиви пейзажи от българската природа. Според Попов, след като миналата година подобно високо звание и признание за майсторство получи друг голям павликенски фотограф Петко Йончев, Павликени вече излиза на първо място в страната по брой артисти на FIAP на глава от населението. Това обаче не е нищо ново, защото в по-стари времена Павликени пак беше на първо място в България по брой на фотограф художници на глава от населението, когато тук творяха освен Петко Йончев и Цончо Балканджиев и Генчо Петров, и Динамир Предов.

Източник: dnesbg.com

 

Добави коментар

Сайта не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон. С публикуването на коментар, Вие се съгласявате с Правила за публикуване на коментари!


Защитен код
Обнови

ПЛАТЕНА РЕКЛАМА

terracredit